Timothy Gallwey “Zihin Oyunları” serisinin yazarı ve aynı zamanda “Inner Game Corporation adlı şirketin kurucusudur. Yazarın kitapları koçluk okullarının temel eğitim kitapları olarak önerilegelmektedir.
Yönetici koçluğu ve iş hayatındaki uygulanabilir koçluk yetkinliklerine dair kaliteli bir kitap okumak isterseniz harika bir kaynak diyebilirim. Her zamanki gibi yorumla değil okurken altını çizdiğim cümlelerle sizi baş başa bırakıyorum:
“Kendilerine engel olan şeyin aslında kendileri olduğunu fark ettiler ve benim onların koçu olmamı istediler.”
” Bu yüzden değişime giden yoldaki ilk adım, her şeyin olduğu gibi kabul edilmesinden geçer. Mantığa aykırı gibi görünse de bir şekilde kişinin ve davranışlarının bilinçli olarak kabulü kişiyi özgürleştirir ve değişimi teşvik edici bir hale getirir.”
“Öğrenme sürecinde belki de en zor şey hem öğrencinin hem de koçun doğal öğrenme sürecine güvenmesidir. Bu bir koç olarak benim için öğrencinin yanlış bir hareketini her gördüğümde düzeltmek için yaptığım yönlendirmeyi geride bırakmak demekti.”
” Benim rolüm sadece istenilen hedefi netleştirmek değil aynı zamanda öğrenciye bu hedefe ulaşmak istemesinin altında yatan asıl amacı ve motivasyonu fark ettirmekti.”
” Potansiyelinizden engelleri çıkardığınızda performansınızı bulursunuz.”
“Çocukların dikkat süreleri kısa olabilir ama onlar için önemli olan şeyden farklı bir şey ilgilerini çekmez. Yetişkinler tarafından yapılan bir çok hataya ilgi odağının kaybolması sebep olur ve odağın kaybolması beraberinde işteki verimlilikte, öğrenmede ve işten haz almada kayıplara sebep olacaktır.”
“Bir yönetici “DUR”u alet çantasındaki en faydalı alet olarak tanımlamıştır. DUR:
Step Back- Bir adım geri git (Denge ve sukuneti bulacağın bir yer seç)
Think: Düşün (Ne yapmaya çalışıyorum- Buna hizmet eden amacım ne- Neyi kaçırıyorum- Gerçekten ne istiyorum- olası sonuçlar nelerdir?….gibi güçlü sorular sormak)
Organize your thoughts: Düşüncelerini organize et (Düşünceleri bir araya toplamak)
Proceed: Devam Et (Aksiyona geçmek-uygulamak)
“DUR” uygulaması oldukça faydalı. DUR metodunu kullanmamız gereken yerleri de kitapta ayrıca uzun uzun anlatmış. Özellikle iletişimlerimizde vazgeçilmez ve hayati önem sahip bir metot bence.
“Koç problem çözmez. Sporda daha az öğretmeyi öğrenmem gerekti, böylece sporcu daha fazlasını öğrenebilirdi. Aynı şey iş dünyasındaki koçluk için de geçerlidir.”
“Fark ettim ki öğrenciye verdiğim talimatlar ve yaptığım yorumlar da kendinden şüphe duymasına ve zaten kulağında çınlayıp duran kendi eleştirilerine katkıda bulunuyordu.”
“Zihin oyunlarının en basit ve en önemli dersini anlamamı sağladı: HER ŞEY BİR İSTEKLE BAŞLAR.”
Koçluk dolu günler,